Gheorghe DUCA, academician

doctor habilitat în chimie, profesor universitar
Președintele Societății de Chimie din Republica Moldova

Republica Moldova
Home CV

Tribuna.md: Gheorghe Duca: Politicienii trebuie să conștientizeze importanța investițiilor în oameni

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TRIBUNA, Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) ne-a prezentat opinia sa despre situația de la Guvern, prioritățile de guvernare care ar trebui promovate și simpatiile sale politice.

T: Sînteți membru al Guvernului din oficiu, de aceea vrem să Vă întrebăm dacă există comunicarea necesară între membrii Cabinetului de miniștri? Vă simțiți confortabil în actualul Cabinet de miniștri?

Gh.D.: Comunicare între AȘM și Guvern tot timpul a fost. Nu este problema în mine sau în Bașcanul Mihail Formuzal, care, la fel ca și mine, este numit din oficiu sau în miniștrii care reprezintă diferite partide, pentru că, în principiu, de cîte ori au dorit să afle opinia noastră, noi am expus-o. Însă decizia finală o adoptă organul politic - Executivul sau Parlamentul. Nu este problema în confort sau în disconfortul nostru personal, problema este în abordare.

T: Este auzită vocea AȘM de către Șeful Executivului?

Gh.D.: Personal, atît la Guvern, cît și în mass-media, am susținut necesitatea investițiilor în resursele umane. Politica trebuie să fie îndreptată în investițiile în oameni, pentru că atît corupția, nedreptatea, cît și alte vicii sociale apar în rezultatul insatisfacției, insuficienței de ceva. Niciodată însă nu va fi o suficiență deplină pentru toți și de toate. Tot timpul vor fi anumite rezerve. Pentru că, dacă noi vom trăi în rai, apoi vom traversa ulterior o stare de stagnare, de “putrefacție”. Totul constă în abordare.

În același timp, consider că și comunitatea științifică este neînțeleasă pe nedrept. Trebuie de susținut mai mult domeniul educației, cercetării și inovării. Inovarea este plus valoarea fiecărei societăți. Astăzi plus valoarea nu o dau ca și mai înainte resursele naturale sau umane. Tehnologiile contribuie la economisirea resurselor vitale ale omului: de apă, de lumină etc. și asigură performanța și produsele competitive. Din acest punct de vedere trebuie să fie o politică serioasă de susținerea a educației, a cercetării și inovării, iar în rezultat și a antreprenoriatului. Căci, antreprenoriatul, în primul rînd, are nevoie de oameni calificați, de inovații. Antreprenoriatul este forța motrice a dezvoltării economiei. De aceea ne este stranie această poziție unde mediul de afaceri, deseori se marginalizează, iar educația se idealizează. În ultimii ani de zile s-a finanțat enorm domeniul educației, s-a făcut fel de fel de optimizări, dar ce fac studenții după absolvire, ce fac doctoranzii după susținerea tezelor, ce fac cercetătorii după elaborarea inovațiilor?

Pînă la urmă educația se transformă într-un factor de export al potențialului uman. De aceea, toată politica trebuie să fie concentrată spre valorificarea capacităților oamenilor. Educația, cercetarea, creează aceste capacități, dar politica economică creează condiții pentru valorificare. Numai atunci îi vom putea ține pe concetățenii noștri aici, în țară.

În același timp, inovațiile pot fi importate, odată cu noile investiții. Să luăm exemplul țărilor baltice, unde prioritatea nr. 1 este educația, nr. 2 - cercetarea și invovarea și nr.3 - antreprenoriatul.

T: De multe ori Vi se reproșează că AȘM dispune de prea multe fonduri de la bugetul de stat?

Gh.D.: Această abordare este greșită. Academia de Științe nu dispune de fonduri. Noi avem pentru toată știința 20 mil. euro. Estonia, care are 1 mil. 200 mii de locuitori, are 7 mii de cercetători și un buget de 380 de mil. de euro pentru știință, pe cînd noi avem doar 3 mii de cercetători în țară și un buget de 20 mil. Despre ce vorbim?! Numai un microscop electronic costă 1,5 mil. de euro. Noi cu banii ăștia cîte microscoape putem lua, ce putem face?

Problema consta în altceva. Conducătorii noștri sînt oameni destul de simpatici: și Premierul, și Președintele Parlamentului, și Șeful statului, și politicienii, toți luptă, vor, dar problema constă ca ei să conștientizeze, și nu numai ei, dar și societatea per ansamblu, importanța investițiilor în oameni. Uitați-vă la Estonia, Cehia, Slovenia, foste țări ex-comuniste, care astăzi se apropie de indicatorii țărilor dezvoltate precum Germania, Marea Britanie, SUA și altele.

Este stranie abordarea că prioritatea principală la noi este lupta cu corupția. Dacă toate politicile noastre și banii aduși duc la lupta împotriva corupției, atunci trebuie să găsim tot atîția bani ca să luptăm cu acest flagel. Cu corupția nu poți să lupți cu bani, aceasta este o cale foarte greșită. Cu corupția poți să lupți atunci cînd educi o personalitate armonioasă, o persoană cu cunoaștere, care va avea condiții de afirmare în țară.

T: Sînteți membru al Guvernului Filat, dar ați fost și membru al Guvernelor conduse de Vasile Tarlev și Zinaida Greceanîi. Puteți face o comparație între ele. Cu care dintre ele ați colaborat cel mai bine?

Gh.D.: Fiecare prim-ministru are calități proprii, fiecare din ei a condus. Unii au condus din numele cuiva, alții au condus din nume propriu , dar vreau să vă spun că toți au fost diferiți.

este lupta cu corupția. Dacă toate politicile noastre și banii aduși duc la lupta împotriva corupției, atunci trebuie să găsim tot atîția bani ca să luptăm cu acest flagel. Cu corupția nu poți să lupți cu bani, aceasta este o cale foarte greșită. Cu corupția poți să lupți atunci cînd educi o personalitate armonioasă, o persoană cu cunoaștere, care va avea condiții de afirmare în țară.

T: Sînteți membru al Guvernului Filat, dar ați fost și membru al Guvernelor conduse de Vasile Tarlev și Zinaida Greceanîi. Puteți face o comparație între ele. Cu care dintre ele ați colaborat cel mai bine?

Gh.D.: Fiecare prim-ministru are calități proprii, fiecare din ei a condus. Unii au condus din numele cuiva, alții au condus din nume propriu , dar vreau să vă spun că toți au fost diferiți.

Toți conducătorii care au fost pînă acum au fost însă devotați sistemului administrativ, au fost buni administratori. Iată acum Guvernul este criticat, dar eu vreau să vă spun că s-au făcut foarte multe lucruri bune. Vreau să vă spun că lucrurile bune nu sînt promovate, că lucrurile bune nu sînt cunoscute și nu li se face publicitate. Și noi suferim din cauza că nu sînt promovate istoriile de succes. Din păcate, moldovenismul nostru s-a transformat în aceea că noi trebuie să batem în al nostru. Noi trebuie să îi susținem pe cei care aduc plus valoare, care fac imagine țării noastre și au capacități. Și să vedeți că numai așa vom putea schimba starea de lucruri din țară.

Eu rămîn optimist. Cred că noi acum trecem o cale cu adevărat filosofică, cu adevărat dialectică, lupta contrariilor, negarea negațiilor și cred că aceasta pînă la urmă ne va aduce la un mal bun.

T: Dumneavoastră aveți careva simpatii politice?

Gh.D.: Am fost membru al Partidului Democrat, dar, deși nu mai sînt membru de partid, convingerile mele politice sînt democratice și liberale, se poate de spus și liberal-democrate. Am fost și sînt un democrat. În toate colectivele pe care le-am condus , totul am rezolvat în mod democratic.

 

 

T: Vă mulțumim

Text: Adrian Pancu

Video și foto: Andrei Boguș

Sursa: Tribuna.md