Gheorghe DUCA, academician

doctor habilitat în chimie, profesor universitar
Președintele Societății de Chimie din Republica Moldova

Republica Moldova
Home CV

Grădina Botanică între trecut, prezent şi viitor

Cuvînt de salut rostit la 8 octombrie 2010 cu ocazia jubileului de 60 de ani de la crearea Gradinii Botanice

Dragi colegi şi prieteni!

Evenimentele majore din istoria culturii şi ştiinţei naţionale nu pot fi trecute cu vederea, chiar dacă de la producerea lor au trecut mai multe decenii. Un asemenea important eveniment l-a constituit fondarea, acum 60 de ani, a Grădinii Botanice în Academia de Ştiinţe a Moldovei, meritele căreia sunt indiscutabile în dezvoltarea ştiinţei, studierea florei naturale, amenajarea spaţiilor verzi şi pregătirea cadrelor naţionale de calificare înaltă în domeniul biologiei.

60 ani de activitate a unei instituţii ştiinţifice este o vârstă de formare şi consolidare a potenţialului creativ şi de realizare a unor investigaţii la nivel de instituţie internaţională, dar este şi o perioadă de determinare a specificului său şi a direcţiilor principale de cercetare. Grădina Botanică a trecut această perioadă cu succes. În umbra acestei perioade se ascunde munca cu abnegaţie şi înaltul profesionalism, depusă deja de către trei generaţii de botanişti.

De la fondare şi până în prezent, cercetările ştiinţifice ale Grădinii Botanice au dus la dezvoltarea direcţiilor ştiinţifice în domeniul citoembriologiei, floristicii şi geobotanicii, paleobotanicii, anatomiei, hibridării distante, algologiei, introducerii plantelor.

Iată unele din cele mai remarcabile realizări ale Grădinii Botanice, care deja au devenit istorie, patrimoniu al ştiinţei şi culturii ţării:

· Crearea colecţiilor de plante arboricole, ornamentale, medicinale, furajere, alimentare, pomicole netradiţionale, genofondul total al căror constituie cca 10 mii specii şi varietăţi amplasate în cadrul  expoziţiilor originale “Vegetaţia Moldovei”, “Dendrariul,  “Pinariul”, Rozariul”, Plante ornamentale, Sirengariul, Alpinariul, Rocariul, ş.a.

· Fondarea Herbarului Naţional, care cuprinde cca 200 000 mostre de plante din flora spontană şi cea introdusă.

· Crearea şi omologarea a  peste 50 soiuri noi de plante nucifere, floricole, furajere şi alimentare.

· Elaborarea a  4 remedii cu acţiune antibacteriană şi antimicotică şi a  asortimentului de plante pentru asanarea interierelor medicale, şcolare şi administrative;

· Amenajarea dendrologică a Complexului Monastic Curchi şi a Complexului Memorial Şerpeni;

· Fondarea parcurilor  dendrologice şi floristice în liceele şi şcolile din ţară (liceul de arte Berezovschi, liceul teoretic „M. Sadoveanu”; liceul “Spiru Haret” din mun. Chişinău, liceul teoretic “Alexandru cel Bun”or. Sîngera ş.a.;

· Fondarea parcurilor în or. Cantemir şi or. Sîngerei; în localităţile rurale: satul Zâmbreni raionul Ialoveni, s. Onişcani r. Călăraşi, s. Vasilcău r. Soroca, s. Cîrpeşti r. Cantemir., s.Tudora r. Ştefan Vodă ş.a.

· Iniţierea lucrărilor de fondare a grădinilor botanice în or. Bălţi şi Cahul, reconstrucţie a parcului din Ţaul.

Venind la jubileu, merită să omagiem personalităţile care au pus piatra de temelie a acestui templu ştiinţific, precum şi celor care au promovat, pas cu pas, această instituţie de cultură. Un aport considerabil în fondarea şi dezvoltarea Grădinii Botanice ca instituţie ştiinţifico-culturală l-a adus academicianul Alexandru Ciubotaru, care s-a aflat în fruntea acesteia 32 de ani, profesorul universitar V. Andreev, membru-corespondent Tatiana Gheideman, academicienii A. Negru, V. Rîbin, B. Matienco, doctorii habilitaţi în ştiinţe biologice I. Rudenco, I. Comanici, V. Sava, Ş. Topală, Gh. Postolache, A. Ştefîrţa, V. Codreanu, V. Florea, M. Bodrug, V. Celac, doctorii în ştiinţe I. Simonov, V. Vitco, V. Cecoi, C. Dvoreaninova, A. Teleuţă, M. Colţun, E. Alexandrov, Ş. Lazu, A. Palancean, V. Ţîmbală, N. Ciorchina, V. Bucăţel, V. Cantemir, L. Cleşnina, T. Sârbu, N. Ciocârlan, V. Ghendov.

Pe parcursul a 60 de ani au fost pregătiţi 25 de doctori habilitaţi şi  110 doctori în ştiinţe, care şi-au realizat investigaţiile în cadrul Grădinii Botanice.

Putem afirma cu  certitudine că cercetările Grădinii Botanice au contribuit la realizarea multor probleme decretate ca prioritare de către stat, având scop introducerea  noilor specii alohtone şi utilizarea lor în ramurile economiei, folosirea raţională a florei şi vegetaţiei, evidenţierea şi determinarea  regimului de management a ecosistemelor naturale.

Graţie eforturilor depuse, în anul 2001 Grădina Botanică,  a fost deschisă pentru vizitatori, fapt ce a permis dezvoltarea ei de mai departe în calitate de centru ştiinţific şi de educaţie ecologică, de propagare a artei peisagere.

Cercetările botanice au luat un nou avânt odată cu adoptarea Codului  cu privire la Ştiinţă şi Inovare, care este de fapt un răspuns la apelurile societăţii ştiinţifice.

Recent, în preajma acestui jubileu, graţie suportului financiar al Ambasadei Germaniei, al Ministerului Mediului şi al Agenţiei de Inovare şi Transfer Tehnologic, a fost dat în exploatare un sistem automatizat de irigare a teritoriului Grădinii Botanice pe o suprafaţă de 12 ha., care va contribui la dezvoltarea acestei instituţii şi va asigură o economie semnificativă a resurselor financiare

Merită apreciere demararea unui proiect internaţional de colaborare bilaterală cu Autoritatea Naţională pentru cercetare din România, având ca scop elaborarea principiilor şi modalităţilor de proiectare şi valorificare a spaţiilor verzi şi terenurilor degradate, cu impact asupra reducerii poluării mediului.

Cu ocazia frumosului jubileu de 60 de ani ai Grădinii Botanice, aduc colectivului cele mai sincere urări de sănătate, fericire şi prosperare. Vă urez răbdare şi dârzenie pentru a depăşi  greutăţile iminente perioadei de tranziţie, noi succese în munca Dumneavoastră nobilă, rezultatele căreia sunt deosebit de valoroase pentru diverse ramuri ale ştiinţei  şi economiei naţionale.

Şi fiind la simpozion omagial, vă aduc la cunoştinţă decizia conducerii AŞM, semnată astăzi:

La propunerea Secţiei de ştiinţe naturale şi ale vieţii, pentru muncă exemplară şi conştiincioasă, spirit corporativ şi în legătură cu sărbătorirea a 60 de ani din ziua fondării Grădinii Botanice se decorează cu medalia „DIMITRIE CANTEMIR” colectivul Grădinii Botanice, iar un grup de cercetători - cu Diploma jubiliară a Academiei de Ştiinţe.

Sincere felicitări tuturor .

Academician Gheorghe DUCA,

Preşedinte al A.Ş.M.