Gheorghe DUCA, academician

doctor habilitat în chimie, profesor universitar
Președintele Societății de Chimie din Republica Moldova

Republica Moldova
Home CV

Dezvoltarea ştiinţei - singura cale spre economia inovaţională şi formarea unei societăţi bazate pe cunoaştere

2010-10-01

 

Cercetarea şi inovarea sunt considerate a fi factori determinanţi ai dezvoltării societăţii moderne. Pentru Republica Moldova, crearea unei economii bazate pe cunoaştere trebuie să devină un imperativ al paradigmei de dezvoltare cel puţin pe termen scurt şi mediu. În aceasta ordine de idei şi în contextul lansării campaniei electorale, propunem o viziune concisă de conectare a sferei ştiinţei la procesele de creştere economică şi dezvoltare, ce poate fundamenta platformele partidelor politice pe segmentul respectiv.

Gheorghe DUCA,
preşedintele AŞM,
academician

Este bine cunoscut faptul că ţările ce nu dispun de resurse minerale şi energetice,  iar  suprafeţe utilizate în scopuri agricole sunt limitate, au obţinut succese în dezvoltarea economiei şi sferei sociale doar în baza realizărilor ştiinţifice, elaborării şi implementării tehnologiilor inovaţionale.

Luînd în consideraţie faptul că ţara noastră, pe lângă lipsa unor zăcăminte notabile de resurse naturale, se confruntă şi cu mari probleme în dezvoltarea industriei, agriculturii şi infrastructurii sociale, alternativă la dezvoltarea durabilă a ţării nu există. Imperativul unui viitor prosper pentru Republica Moldova indică necesitatea fortificării dezvoltării direcţionate a ştiinţei, implementării unei culturi tehnologice şi a unui spirit antreprenorial în societate, axate pe eficienţă şi transformare rapidă.

In acest context, dezvoltarea potenţialului uman este unica cale pe care se poate merge în vederea dezvoltării atât a societăţii în general, cât şi a economiei în special. Mai mult ca atât - fără o dezvoltare per ansamblu a societăţii nu poate avea loc nici dezvoltarea economică, iar performanţa nu poate fi atinsă fără promovarea unor principii bazate pe valori.

Dezvoltarea potenţialului uman necesită a fi asigurată pe două dimensiuni: educaţia şi cercetarea. Aceste două componente sunt strâns legate. Cercetarea necesită competenţă de la societate pentru a fi înţelese şi implementate rezultatele obţinute, iar societatea în general are nevoie de cercetare pentru a se putea dezvolta, inclusiv economic.

Este necesar de menţionat că actualmente, atât la capitolul educaţie, cât şi la cel de cercetare, avem nevoie de schimbări importante în vederea alinierii la cerinţele lumii moderne.

Până în prezent Academia de Ştiinţe a Moldovei  în domeniul cercetării s-a axat pe:
• stoparea exodului specialiştilor de calificare înaltă;
• restabilirea infrastructurii de cercetare;
• atragerea tinerilor în procesul de cercetare;
• creşterea impactului cercetării asupra societăţii în general şi a economiei în special;
• consolidarea elementelor cheie de cercetare-inovare prin constituirea Universităţii de ştiinţe fundamentale, Liceului pentru copii dotaţi, Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, toate acestea fiind încadrate în clusterul ştiinţific UniveScience şi reprezentând un caz de succes;
• crearea infrastructurii de inovare prin organizarea a 2 parcuri ştiinţifico-tehnologice şi a unui incubator de inovare, dar şi transmiterea rezultatelor cercetării către mediul de afaceri prin intermediul proiectelor de transfer tehnologic.

Acţiunile întreprinse au permis crearea unei platforme în domeniul cercetării chemată să facă faţă provocărilor zilei. In acelaşi timp, exista o serie de probleme care necesita atenţie specială şi o abordare sistemică. Astfel, la capitolul cercetare eforturile urmează a fi concentrate pe:
- Consolidarea potenţialului ştiinţific şi tehnico-material, drept exemplu în acest sens servind experienţa Uniunii Europene privind organizarea cercetării în cadrul unor programe consolidate (Programul Cadru 7). Tentativa de dispersare a ştiinţei în cea academică, universitară şi ramurală reprezintă o greşeală fatală, care va avea consecinţe negative asupra dezvoltării ţării. Având numai cca 3000 de cercetători în Republica Moldova, o provocare este însuşi poziţia cercetării autohtone în mediul ştiinţific internaţional, urmând să fie analizate şi soluţionate în primul rând problemele specifice ţării noastre;
- Ajustarea sistemului actual de management al sferei ştiinţei şi inovării la necesităţile societăţii şi la cele mai bune practici în domeniu, astfel ca investiţiile în cercetare să dea rezultate deja pe termen scurt şi mediu;
- Orientarea cercetărilor aplicative către necesităţile sectorului real al economiei;
- Formarea capacităţilor inovaţionale ca factor major în dezvoltarea durabilă a ţării, acesta fiind un obiectiv prioritar al noii politici de stat în domeniul inovării;
- Majorarea volumelor de procurări de stat ale produselor inovaţionale naţionale, în vederea stimulării activităţilor de cercetare şi inovare.
- Pregătirea şi formarea continuă a cadrelor ştiinţifice pentru domeniile prioritare de dezvoltare a educaţiei, ştiinţei şi economiei;
- Internaţionalizarea cercetării prin integrarea în Spaţiul European de Cercetare şi extinderea relaţiilor ştiinţifice internaţionale.

Ştiinţa şi inovarea trebuie să fie direcţionate spre soluţionarea celor mai stringente probleme: dezvoltarea economiei, ocrotirea sănătăţii, securitatea demografică, alimentară, energetică şi ecologică, valorificarea resurselor regenerabile şi umane, prevenirea şi diminuarea consecinţelor calamităţilor naturale, elaborarea materialelor polifuncţionale şi a noilor tehnologii, salvgardarea patrimoniului cultural-istoric şi natural.

Publicat în ziarul Timpul de vineri, 1 octombrie 2010